AFSCHEID PIM GROEN

1962 | 2020

Woensdag 13 mei nemen we afscheid van Pim Groen.

In verband met de huidige maatregelen rondom het coronavirus zullen Nelleke en haar naasten in intieme kring afscheid nemen van Pim in crematorium Alphen aan de Rijn, Verlengde Aarkade 22 te Alphen aan de Rijn.

Pim’s naasten stellen verbondenheid, juist op dit moment, zeer op prijs.

Livestream

Wilt u het afscheid van Pim nog eens terugkijken; klik dan hier.

‘N digitale groet, omdat het moet

Schriftelijk en persoonlijk condoleren is momenteel niet mogelijk. Wilt u Pim, zijn naasten en elkaar toch wat extra tot troost zijn, laat hier dan vooral uw hart spreken en deel een warme groet of anekdote. Na het afscheid zal deze pagina als een dynamisch In Memoriam worden aangeboden aan Nelleke.

Ik wens eenieder die betrokken is bij deze familie sterkte toe.

Pas goed op uzelf en elkaar.

— Jolande


Digitalegroet.nl is powered by Monuta Jolande de Kruyf – monutajolandedekruyf.nl

120 comments

 1. Lieve Nelleke en familie,
  De levenslustige Pim is niet meer. Wat een slag. Pim in mijn en onze herinnering vanaf onze jeugd behorend bij onze familie. Samen met elkaar naar de camping in Frankrijk, gedurende een reeks van jaren met mooie herinneringen.
  Pim tijdens zijn middelbare schoolperiode elke zaterdagmorgen de fabriek schoonmaken, met als hoogtepunt bij ons koffiedrinken. Hij zat daar veelal te ontnuchteren na een avond in de kroeg en maar brommen op de zijn welbekende manier en staccato uitspraken. Zijn ouders maar geloven dat hij bij “ een vriend Arie” zat, terwijl het tot op heden de jeugdkroeg in Woerden is en nog steeds de naam “ bij Arie Thuis” draagt.
  We zijn daarna allemaal onze weg gegaan, ieder op zijn of haar manier. Om toch uiteindelijk bij hoogtijdagen, maar ook tijdens verdrietige bijeenkomsten elkaar weer even te zien.
  Eerlijk gezegd hadden wij nooit kunnen denken dat hij een gedreven en gekende wetenschapper zou worden. Hij ging er ook niet prat op en bleef gewoon. Hij bleef Pim.
  Beste Nelleke, ook op afstand leven we met jou en beide families mee en wensen je heel veel sterkte bij dit verlies van deze zeer markante man.

  Hartelijke groet,

  David en Ans Verweij.

 2. Lieve familie van Pim,

  Wat een verlies! Pim was een fijne collega om mee samne te werken. Zijn positieve houding ga ik zeker missen! Wat fijn dat hij zijn ultieme reis nog heeft kunnen maken.

  Veel sterkte in deze moeilijke tijd
  Liefs Karin van Diesen, collega TNO

 3. Lieve Nelleke en familie,

  Gecondoleerd met het overlijden van Pim. We zijn 12 jaar lang collega’s geweest en ik zal zijn enthousiasme, vriendelijkheid en opgewektheid enorm missen. Ik wens jullie alle sterkte de komende periode.

  Jaap de Vries
  HR Manager TNO Industry

 4. Lieve Nelleke, tante Annie, en familie,
  Wat een schrik om van mijn ouders, Wim en Wil van der Pijl, te moeten horen dat Pim zo snel na diagnose is overleden. Mijn eigen herinneringen zijn van vroeger: kamperen met de familie Verwey en Groen in Engeland en Frankrijk, maar ook de gezellige reünie dagen en mijn logeerpartijen in Nieuwerbrug. Daarna ben ik altijd via mijn ouders op de hoogte gehouden van het wel en wee van Pim en Nelleke, en hun katten waar oom Klaas en tante Annie en mijn ouders op gingen passen als Pim en Nelleke weer een mooie reis gingen maken. Verhalen van trots over Pim en Nelleke kreeg ik vaak te horen.

  Woorden van troost zijn moeilijk te vinden, niet voor Nelleke noch voor tante Annie en de rest van familie Groen. Weer moeten jullie een mooie man uit de “Groenen – familie ” missen. Wat een verdriet.

  Ik wens jullie, ook namens Rob, veel sterkte in deze verdrietige en ook bizarre Corona tijd.

  Joke van der Pijl-Verzijl en Rob Verzijl, Amsterdam

 5. Beste Nelleke,
  Ik heb Pim leren kennen midden 2002. Ik moest toen gaan werken aan Piezoelectrische materialen voor TNO en er werd contact gelegd met Pim, die toen nog bij Morgan Electroceramics werkte. Hij regelde dat ik daar op het lab PZT leerde foliegieten. In Januari 2003 mocht ik toen naar de Cocoa Beach conferentie waar hij me ook aan Clive Randall voorstelde, we keken gezamelijk op het strand naar de lancering van een satteliet. Op de terugweg naar huis hoorden we toen dat het ruimteveer Discovery in de atmosfeer was verbrand. Sindsdien ben ik hem af en aan steeds weer tegen gekomen. Enige jaren daarna was hij mijn groepsleider bij de materialen afdeling bij TNO. Nog weer later werd hij opnieuw mijn groepsleider bij Holst, om te werken aan OLED’s (we hebben een OLED van 15 m gemaakt) en aan Perovskiet zonnecellen. Het was een schok te horen dat hij longkanker had en nog geen maand daarna vertelde mijn zus dat ze ook longkanker heeft.
  Ik leef mee met het verdriet dat je hebt vanwege Pim en wens je daarom heel veel sterkte in deze toch al moeilijke Corona-periode.
  Harrie Gorter
  collega bij TNO en Holst Centre

 6. Beste familie,
  Ik heb tussen 2002-2008 veel met Pim opgetrokken toen we samen vanuit Limburg (Sittard) naar TNO (Eindhoven) reisde met de trein. Een fijne energierijke man, gentereseerd in leven en chemie. Ik leef mee met jullie verdriet vanwege het verlies van Pim.
  Met vriemdelijke groet,
  Zeger

 7. Dear Nelleke and all who love Pim,
  Our deepest and heartfelt condolences on your tremendous loss.
  There are no words to comfort you in your grief. The hole in your heart will never heal, it will just be.
  Pim seemed to have loved life and had a zest for nature.
  We hope that his spirit roams peacefully free for eternity.
  With Deepest Sympathy ~ GiGi & Bob Miller

 8. Beste Nelleke en familie,
  Gecondoleerd met het verlies van Pim.
  Pim haalde mij met enthousiasme in 2014 bij zijn team bij Holst, nadat ik vanuit een andere TNO afdeling opzoek was naar een goede plek om te re-integreren na mijn ziekte periode. Ik voelde meteen dat het de juiste stap was, zijn gedrevenheid, doelgerichte aanpak en persoonlijke contact gaven me veel energie. Ook na wat interne wisselingen bleef hij altijd zeer belangstellend, hij nam de tijd voor een praatje naast zijn drukke agenda. Hij was een zeer fijne collega, een die ik niet zal vergeten!
  Heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

  Suzanne de winter
  TNO collega

 9. I wish you peace and comfort as you grieve. I am so sorry for you loss.
  _Debbie Henn

 10. Heaven and Earth are everlasting
  The reason Heaven and Earth can last forever
  is that they do not exist for themselves
  Good traveling does not leave tracks
  Good speech does not seek faults
  Good reckoning does not use counters
  Good closure needs no bar and yet cannot be opened

  Therefore those living a deep life:
  Often help others and so do not abandon anyone
  Do not exist for themselves thus last forever

  Dear family and friends,

  This is the way I will remember Pim. My sincere condolences on your loss.

  Pavel Kudlacek
  Holst Centre colleague

 11. Beste Familie, ik heb 2 jaar voor Pim mogen werken bij het Holst centre in Eindhoven. In die tijd heb ik hem leren kennen als een ontzettend aardige, ruimdenkende man die het beste voor heeft met iedereen om zich heen. Ook nadat ik vertrokken was, heeft Pim nog regelmatig contact gehouden, door bijvoorbeeld het hele team, inclusief oudwerkenemers weer bij elkaar te brengen met Kerst. Zijn enthousiasme voor de chemie en technologie werkte aanstekelijk en hij gaf je het idee dat er oneindig veel leuke en interessante zaken zijn om aan te werken. Ik zal dat, en zijn vrijgevigheid onthouden en meenemen in mijn verdere carriere . Ik wens jullie veel sterkte met dit verlies, ik zal hem ook missen. Tamara

 12. Dear Nelleke,

  I’m so sorry to hear about the loss of your husband, Pim. Please know that my thoughts and prayers are with you and your families during this difficult time.

  With sympathies,
  Tom Lundin

 13. Beste familie en vrienden van Pim,
  Wat maken mensen zoals Pim het leven (en werken) toch te moeite waard! Daar hebben jullie nu wellicht niets aan maar ik hoop dat de goede herinneringen tussen de verdrietige momenten telkens weer naar boven komen.
  Ik ben blij met Pim gewerkt te mogen hebben in m’n tijd bij Solliance.
  Alle sterkte gewenst,
  Huib van den Heuvel

 14. Beste mevrouw Groen,

  Dat was enorm schrikken van dit droevige bericht. Ik wens je heel veel sterkte om dit zware verlies te dragen.

  Ik zal Pim blijven herinneren als een fijne collega waar ik vele jaren op het Nat Lab mee heb mogen samen werken. Ook de vele prettige discussies met hem samen met Dago waren heel fijn en leverde vele mooie onderzoeken en publicaties op.

  Heel veel sterkte toegewenst,

  Harrie en Annemarie van Hal

 15. Beste Nelleke,

  Heel veel sterkte met het verlies van je man. Ikzelf heb Pim leren kennen tijdens een stage bij Philips Research Labor in Aachen (1998). Hij was voor mij de eerste in een reeks van top-begeleiders op het gebied der functionele materialen. Pim heb ik als een geweldige inspirator gezien; recht door zee, en doelgericht. Tevens was hij een heel hartelijk persoon. Ook na mijn stage hebben we elkaar nog regelmatig gezien (HTC), waarbij het direct gezellig was: Gewoon een fijne kerel. Ik zal hem herinneren als een schitterend figuur die mij de eerste stappen in de chemie leerde zetten.

  Veel sterkte toegewenst,

  Paul van Hal

 16. Beste Familie,
  Ik heb Pim leren kennen toen ik werkte bij het Holst Centre. Ik was onder de indruk van zijn enthusiasme, aardigheid, en kennis van mensen en de wetenschap. Hij heeft me heel veel ondersteund toen ik nog werkte bij het Holst Centre, en daarna bij SABIC. Hij was een goed mens en ik zal hem missen.
  Heel veel sterkte toegewenst.
  Nadia

 17. Beste Nelleke en familie van Pim,
  Mijn eerste ontmoeting met Pim was al weer lang geleden tijdens een EU-workshop in Barcelona waar hij vanuit Morgan en ik vanuit TNO aanwezig was. We hadden al snel een klik, hielden contact en niet heel veel later maakte Pim de overstap naar de TNO-Materialen groep die ik mocht uitbouwen. Pim leverde met zijn kennis, ervaring en humor een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling daarvan. Ik ging daarna weer wat anders doen , maar we kwamen elkaar binnen en buiten TNO nog wel eens tegen. Van enige afstand heb kunnen volgen hoe hij zijn weg vervolgde en zijn eigen plek vond bij TNO en TUDelft.
  Bij het bericht van zijn plotselinge overlijden realiseerde ik me dat het al weer een paar jaar geleden moet zijn dat ik hem persoonlijk sprak. We hebben vast zoals altijd gezegd dat we elkaar wel weer eens uitgebreider zouden bijpraten. Dat is er niet meer van gekomen en mijn goede herinneringen aan Pim krijgen dus geen vervolg. Ik weet zeker dat die bij jullie in overvloed aanwezig zullen zijn en wens toe dat ze gaan helpen om het gemis aan wat hij voor jullie betekent heeft een plek te geven.

  Dick Koster

 18. Dear Nelleke,
  I am deeply and sincerely sorry for the loss of your dearest husband. May your beautiful memories bring comfort during this time of grief. My thoughts and prayers are with you and your families during this difficult time.
  My deepest sympathy,
  Jo

 19. Dear Nelleke,
  I feel deeply sorrowful at the news of Pim’s passing. Please accept my deepest sympathies to you and your family.

  Linda

 20. Beste Pim,

  Dank je wel voor al die discussies. Je mening was duidelijk, sterk en werd, zowel binnen als buiten TNO, altijd gewaardeerd. We hebben veel van je geleerd. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Je wordt gemist.

 21. Dear Family of Pim,

  My heartfelt condolences on the demise of Pim, who was both professionally and personally a great person to be with. We all will miss him dearly. May his soul Rest in Peace.

  Sandeep

 22. What great fun it was to work with Pim!
  Always a new idea to try out, new people to meet, a new conference to visit, a new way to do things.
  And all of this done with genuine care for the people he worked with.
  It was a real pleasure to have worked together with Pim for many years at Holst. We were just planning our next collaboration to start this year.

  Joanne Wilson

 23. Beste Familie en Vrienden van Pim,

  Ik ken Pim, omdat hij een aantal jaren mijn direct leidinggevende is geweest. Ik ken maar weinig mensen die zo enthousiast zijn als hij. Ook in drukke en stressvolle tijden blijft hij dicht bij zichzelf en zijn normen en waarden. Wat een fijne persoon om te hebben als collega. Ik ga hem missen en ik kan me niet eens beginnen voor te stellen hoe u hem gaat missen. Heel veel sterkte en vanzelfsprekend mijn deelneming.

 24. Beste familie en vrienden van Pim,
  Ik leerde Pim kennen op het NatLab in de jaren 80. Met zijn zware stem en enthousiasme was het een niet te missen figuur in het supergeleidingsonderzoek van die tijd. Heel mooi om te zien dat hij bij de TU Delft na al die jaren nog steeds datzelfde enthousiasme en doorzettingsvermogen liet zien. Pim bleef altijd Pim. Ik zal hem missen.

 25. Dear Nelleke and Family,
  It is extremely sad to hear about the loss of a great man and a friend. Please accept our condolence.
  I worked with Pim for three years at TU Delft where he introduced me to a whole new world of Piezoelectrics and a new way of thinking and working. His way of working and mentoring was extremely enthusiastic and he gave his 100% to make sure every one performs at their best.
  Not only Pim was a great mentor but also an excellent friend who knew how to keep contact with everyone he met. I’ve met great people because of Pim and I will always be grateful. He was a nice man and I will miss him deeply.

  Jibran Khaliq and Family.

 26. Beste familie en vrienden van Pim,

  Ik ken Pim al een hele tijd. De eerste keer was volgens mij op een summer school Röntgen-diffractie aan TU Twente in 1987, toen we allebei nog AIO waren. Later werd hij collega bij Philips (hij in Aken, ik in Eindhoven) en nog weer later opnieuw bij TNO. Wat me van hem bij zal blijven is zijn doortastende aanpak en scherpe inzicht. Humor en plezier ook altijd als belangrijke dimensie bij en in het werk. Vooral in een project waarin we een capacitief gekoppelde spaarlamp probeerden te maken heb ik hem als bijzondere en erg plezierig collega en mens leren kennen. En ondanks de letterlijk taaie materie hebben we, samen met Henk Gubbels, successen geboekt en ook enorme lol gehad. De laatste jaren waren we elkaar uit het oog verloren, en hebben we geen contact meer gehad. Zijn overlijdensbericht bereikt me volkomen onverwacht en raakt me des te meer. Ik leef met jullie allemaal mee en wens iedereen kracht om dit grote verlies te leren dragen en een plek te geven.

  Mark

 27. Dear Nelleke,

  I would like to express my sincere condolences to you and your family! Pim was my thesis supervisor and mentor during my time at TU Delft.

  I always admired Pim not only for his his clear ideas and the ability to balance professional and personal time with his students at Delft, but also for his free spirit. All these adventures and trips that he made during his life, show perfectly his true fighting character! I am pretty sure that his will to fight never left him and that he was planning for the next big adventure up until the very last moment.

  I am grateful that our paths have crossed and I will always remember him.

  Georgios Tselikos

 28. Beste familie,

  Pim is een paar jaar mijn werkgroepleider geweest, in de tijd dat we bij TNO op het TU-terrein in Eindhoven werkten. Hij combineerde de begrippen ‘collega’ en ‘werkgroepleider’ moeiteloos. Hij was heel toegankelijk, maar het was ook altijd duidelijk wie de leiding had. Niet alleen omdat hij, rekening houdend met ieders mening, de lijnen uitzette en de beslissingen nam, maar ook en vooral omdat hij altijd de verantwoordelijkheid nam voor zijn medewerkers. In gevallen waarin hij vond dat een medewerker wel wat hulp kon gebruiken, gaf hij die steun, ook als dat betekende dat hij stelling moest nemen tegen de organisatie. Hoewel dat niet vanzelfsprekend is, vond Pim dat vrij normaal.

  Veel sterkte voor nu en in de toekomst.
  Met vriendelijke groet,
  Adri van der Waal, collega TNO

 29. Dear Nelleke, family of Pim,

  there is little need to recount Pim’s scientific aptitude and professional successes. I will remember him for the enthusiasm and energy he poured into everything that he set his mind to; a force of nature, to which he so often felt the need to return to. Above all, as a very direct, yet caring man with a good heart, who was a mentor and a model to me.

  He will be dearly missed.

  I wish you strength in these difficult times,
  Ilias

 30. Lieve Nelleke en familie,
  Gecondoleerd met het overlijden van Pim. Ik wens jullie alle sterkte de komende periode.

  Pim en ik waren collega’s bij Holst en hebben allebei bij Philips Research gewerkt. Samen op dienstreis geweest, in de VS, Japan, Saudi-Arabië. Ik ben Pim nog dankbaar toen ie zei: “als we dan toch in Israel zijn moeten we ook Jeruzalem gaan bekijken”. De bijbel in een dag, zeg maar. En zo wil ik Pim herinneren. Als iemand die van de twee woorden werk en plezier éen woord weet te maken. Ik zal Pim missen.

  Gerwin

 31. Beste familie,

  Gecondoleerd met het verlies van Pim.

  Ik heb Pim ontmoet in Saudi Arabie en heb met hem een aantal discussies gehad. Ik was onder de indruk van zijn openheid, zijn bereidheid om ons te helpen met ons probleem. Ik zal hem missen.

  Ik wens jullie alle sterkte in de komende periode.

  Dirk.

 32. I am extremely sad to know the demise of Professor Pim. Our deepest condolences to his wife and family.
  We were associated Professor Pim for a long time and had excellent opportunity to build our knowledge in Piezoelectric domain. He was a very generous and knowledgeable person. It is a big loss for all of us.
  May his soul Rest in Peace.

 33. Bedankt Pim, voor al de goede en lange gesprekken over ons werk en de wetenschap, maar ook over het leven buiten het werk. Ik zal je missen!

  Veel sterkte gewenst aan Nelleke en de familie.
  Paul

 34. Beste Nelleke, familie en iedereen dichtbij Pim,
  heel veel sterkte met dit enorme verlies.

  Pim was diegene die mij bij TNO aannam als verse ingenieur, zonder twijfel en vol enthousiasme. Hij hielp me enorm op weg. Ook na zijn vertrek naar Holst en later TU Delft bleef hij coachen. Altijd zat hij vol met ideeen en oplossingen. Het werkte enorm aanstekelijk en het gaf mij enorm veel vertrouwen.

  Hij heeft zoveel levens aangeraakt en radertjes in werking gezet die nog lang zullen draaien.   

  Dankjewel Pim, je zal gemist worden.

  Erica

 35. Dear Nelleke,

  I am truly sorry for the loss of your husband. My deepest sympathies to you and your family. Wish you strength and recover from this difficult time soon.

  Keyu

 36. Beste familie van Pim,

  oprecht gecondoleerd met het verlies van Pim.
  Zijn scherpe geest en plezierige karakter zal ontzettend gemist worden.

  Paul

 37. Beste familie van Pim,

  Gecondoleerd met dit verlies. Ik heb helaas niet veel met Pim mogen samenwerken aan de TU, maar ik was altijd onder de indruk van zijn enthousiasme en voortvarendheid.

  Heel veel sterkte toegewenst,
  John-Alan Pascoe

 38. Beste familie van Pim,
  Gecondoleerd en heel heel veel sterkte de komende tijd. Pim is mijn groepsleider geweest bij TNO en heb hem leren kennen als deskundig, vriendelijk en benaderbaar (oja en scherpe humor). In goede en mindere tijden gaf hij leiding en als het nodig was gingen de discussies verder op het terras onder het genot van een biertje.
  Je zult gemist worden door vele.
  Edwin

 39. Dag Nelleke,

  Met grote schrik las ik gister het bericht dat Dominique had doorgestuurd. Ik vind het heel erg. Ik heb Pim denk ik nooit ontmoet, maar ik herinner me wel dat je altijd op een warme manier over hem sprak. Pim was nog veel te jong.

  Ik wens je heel veel sterkte.

  Hartelijke groet, Ton Schudelaro.

 40. Dear Nelleke and the family of Pim,

  My deepest condolences on the loss of Pim. I only knew him from my time at the TUDelft and in NovAM, but I always thought that his attitude and way of doing things was what we all should aspire to do.

  Thank you Pim, you will be deeply missed.

  Sending you all the strength in this time.
  Taylor Beall

 41. It was and is still very shocking and very sad to believe this. Even though, I only spent about an year at TU Delft, I cannot forgot Prof. Pim. He was a very kind and patient man. He was very patient in allowing me to do a thesis of my choice even though it was a completely new topic. I cannot forget his humility and simplicity and his calm smile. He was a very supportive thesis supervisor and an incredible person. I have always wondered how he could manage such a busy schedule of his. I cannot believe that he is no more. Its a great loss for students and for science.

  I wish enough strength and courage for his close family and friends to deal with this unbelievable incident.

  Thank you for being my supervisor and for everything that you have done Prof. Pim. May you rest in peace now. You left us too early before we are ready to accept the fate.

  Will miss you deeply.
  Prasanna.

 42. Beste familie van Pim,

  Van harte gecondoleerd met dit verlies; ik wens u heel veel sterkte toe de komende tijd.
  Pim zal mij in gedachte blijven als inspirerende wetenschapper die altijd ook aandacht had voor de sociale aspecten van samenwerken. Ik ben blij over de vele projecten die ik met hem samen heb mogen uitvoeren en de vele reizen naar projectmeetings en conferenties die ik met Pim door heel Europe ondernomen heb tijdens mijn tien jaar bij Holst Centre.
  Ik had ernaar uitgekeken de samenwerking met Pim voort te kunnen zetten nu ik bij een ander onderzoeksinstituut werk.

  Ik zal hem missen.

  Robert Abbel

 43. I was so sorry to hear this news. What a loss for us! Pim was such a genuine person, with depth, kindness and intelligence. I have had the honor of knowing Pim for over 25 years, we became good friends and collaborators. It was always a pleasure to be with him. He cared about people and cared about making a difference. He set high standards. My deep condolences to his wife, Nelleke, his students, his friends and many colleagues. I met his colleagues and students from Philips, Morgan, Yageo, TNO, and University of Delft. I could tell that there was a common factor, and that it was Pim’s warmth and ideas that strengthened all those teams. Pim’s knowledge was extremely broad – ranging from physics, chemistry, electrical and mechanical engineering, through to industrial scale production. There are very few academics that have that ability, and it enabled Pim to train his students in the importance of translational research. Pim did not care about academic rewards, he had higher standards, he wanted to impact society, and he did! I hosted him at Penn State University so many times. I will miss picking him up at the airport – we have small airplanes, and he was so tall, but he never complained. I am blessed to have many fantastic memories that we shared at conferences all around the world. You are still with us Pim, you touched so many people, you leave the world better because of all your efforts and sacrifices. I carry a pain today, but also a great pride of having been your friend. I am sorry my prayers did not work for you-I did warn you that I was a bad Christian! You had better put a word in for me, and for some of our other friends too, while you’re at it! – I will miss you but you will not be forgotten. Thanks for helping to make the world a better place.
  Clive Randall

  Rest in Peace-Your memory lives on with those that love you.

 44. Hi Nelleke,
  Onvoorstelbaar, wat een schok, het was alsof we gisteren nog gezellig op de bank zaten om die fantastische fotos van zijn laatste trip te bewonderen en mooie verhalen naar boven te halen. Nog eens met Cok, al zo lang willen doen en gelukkig gedaan!

  Pim moet een ontzettend gat voor jou en iedereen in zijn leven achterlaten. Toen ik Pim bij Holst ontmoette, voelde het snel alsof ik hem van jongs af aan al kende. Met zijn geweldige bron van energie, no nonsense attitude, passie voor avontuur en zijn aanstekelijke enthousiasme was hij gewoon een onweerstaanbare kerel. Altijd meteen leuk zodra we elkaar tegen kwamen en me genoeg inspiratie gegeven om ook mijn baan lekker op z’n kop te kunnen zetten. Ik zal hem missen.

  Ik wens je echt heel veel sterkte met de weg vooruit en dat alle mooie herinneringen van hem je daarbij zullen steunen.

  Valentijn

 45. Dear Nelleke and Family,
  I had the privilege of working with Pim during our project with Holst Centre / TNO. During that time, and afterwards, I enjoyed many lively conversations, dinners, and events with Pim. When we visited The Netherlands from the U.S., Pim always made sure that we felt welcome in the community. He was a larger than life figure, and he will be missed and remembered for a very long time. Although we are just a tiny piece in the large circle of Pim’s influence, we grieve for the loss of Pim from afar, and we wish you comfort and strength at this time.
  Greg and Jennifer Gibson

 46. Beste Nelleke en anderen dicht bij Pim,

  Wat een mooie mens is ons ontvallen maar wat een schat aan mooie herinneringen laat hij jou en ons na. Herinneringen die met een lach en een traan de herinnering aan Pim levend zullen houden en die jou Nelleke hopelijk ook tot troost zullen zijn in deze ongelooflijk moeilijke tijd. Pim was mijn groepsleider bij de Materialen groep van TNO, een soort groepsleider die iedereen zich zou wensen maar waar er maar zo weinig van zijn. Open, eerlijk, benaderbaar, vol humor en bereid voor je in de bres te springen als hij vond dat dat nodig was. Ik wens je sterkte voor nu, maar vooral heel veel mooie herinneringen om te koesteren, om het verdriet nu en later een beetje te verzachten.
  Monique van den Nieuwenhof

 47. Dear Pim family and friends,

  My deepest condolences for the loss of Pim. I was extremely sad to hear this news. I was working together with Pim on Non Linear Resistor in the time of Philips. He was working in Aachen and visited us in Brussels regularly. After 30 years working in this field, I can say that those years, working with Pim were the nicest. I will never forget him, his enthusiasm, intelligence, dynamism but also his good humor and kindness!

  I wish you strength in these difficult times,

  Sophie Schuurman

 48. Beste Nelleke en familie van Pim,

  Alle sterkte toegewenst met het verlies van Pim. Niemand zal hem zo erg missen als jullie. Ik zou het fijn hebben gevonden om nog vaker met hem over terrasjes en kroegen in Sittard te praten of lekker over nieuwe wandelwegen en paden die jullie ontdekt en gelopen hebben. Altijd enthousiast om even bij te praten al was het maar een minuut. En ik kan me voorstellen dat iedereen, en zeker jullie, nog wat extra tijd gegund was.
  Sterkte!
  Roel Kusters,
  Holst Centre

 49. Beste Nelleke en familie van Pim,

  Alle sterkte voor jullie met het verlies van Pim.
  Ik zal Pim altijd herinneren voor de ongelofelijke support en begeleiding die hij tijdens mijn promotietraject heeft gegeven. Daar was Pim heel goed in, geven. Vanaf het moment dat wij elkaar leerde kennen heeft hij nooit geschroomd om te helpen en was altijd bereid om de tijd te nemen voor iemand die iets nodig had, ook al was hij nog zo druk. Hij was, en blijft in herinneringen altijd, een goede collega, co-promotor, begeleider en bovenal een heel goed mens.
  Nogmaals alle sterkte voor jullie allen.

  Daan van den Ende

 50. Hi Nelleke,

  I believe this was a shocking news for us all, and I feel so sorry for your loss. I wish you comfort and all the strength for this hard time.

  Ross

 51. beste Nelleke en familie,

  Allereerst mijn condoleances voor dit verlies. Het was een enorme schok om enkele maanden geleden te horen dat Pim zo ziek was. Wat ongelofelijk oneerlijk om in de bloei van je leven zo te worden geconfronteerd met deze verschrikkelijke, slopende ziekte.
  Pim heeft tot het laatst doorgewerkt en met veel energie hier rondgelopen op de faculteit L&R. Alsof er niets aan de hand was… Zijn plotselinge overlijden is dan toch onverwacht en komt opnieuw hard aan. Ik heb Pim leren kennen als een fijne, intelligente en altijd heel vriendelijke en behulpzame persoon. Het was iemand die goede en bruikbare tips gaf aan onze jongere collega’s aan het begin van hun carriere, en vanuit zijn kennisgebied heel goed de stap kon maken naar andere disciplines. Maar zijn kijk op ‘mijn’ vakgebied heeft ook mij geholpen om zaken te verbeteren. Hij doorzag snel wat er aan de hand was en gaf daar haarscherp zijn visie op.
  Bovenal was Pim een ontzettend fijne collega, geen kapsones, gewoon iemand die hard wilde werken aan mooie dingen, iets waar we ons allemaal aan konden en kunnen spiegelen. Ik zal hem niet snel vergeten, en ik denk veel mensen met mij.

  Heel veel sterkte de komende tijd.

  Max Mulder
  L&R, TU Delft

 52. Beste Nelleke en familie,

  Ik wens jullie heel veel sterkte nu en in de komende tijd. Woorden hiervoor zijn niet toereikend.

  Diny Janssen

 53. Beste Nelleke, familie en vrienden van Pim,

  Ik zal mij Pim herinneren als een heel fijn mens en collega. Mijn condoleances voor dit enorme verlies.

  Heel veel sterkte,
  Pieter Visser
  L&R, TU Delft

 54. Beste Nelleke en familie,

  Het is alweer tien jaar terug dat ik dagelijks met Pim samenwerkte, maar we zagen elkaar nog regelmatig. En iedere keer voelde dat als een frisse wind die de kamer kwam binnenvallen, door Pim’s gedrevenheid, enthousiasme en oprechte belangstelling. In zijn werk was hij bezig met technologische oplossingen om energie op te vangen, vast te houden en weer snel af te kunnen geven, en om met weinig energieverlies zoveel mogelijk licht te verspreiden. Aan dat onderzoek heeft hij veel aan bijgedragen, maar nog veel meer heeft hij het zelf als mens gedaan. Onze laatste ontmoeting was een zonnige fietsrit naar het station van Eindhoven. Met blij opgestoken hand nam hij de afslag. Tot mijn schrik voorgoed; ik zal hem missen.

  Ik wens jullie veel sterkte.
  Ando Kuypers, collega bij TNO Solliance

 55. Lieve Nelleke, familie en vrienden,
  Ik heb 10 jaar het plezier gehad om met Pim bij Holst Centre te mogen werken. Pim was niet alleen een begenadigd wetenschapper, maar ook een fantastisch mens! We gaan hem enorm missen!

  Groetjes,
  Ton van Mol, collega Holst Centre

 56. Lieve Nelleke & familie,
  Toen we het bericht kregen van je dat Pim was overleden, kwam het niet aan. Nog niet echt eigenlijk. Dat kon gewoon niet. We kennen jullie al sinds de tijd dat we beiden bij DSM werkten en ik met Jan Paul bij jullie in Einighausen op bezoek kwamen. Of jullie bij ons, ik herinner me nog goed de BBQ op ons dak in Maastricht, met jullie tomaten-mozarella salade en waarbij Pim uitgebreid met Jan Paul stond te bakken onder het geimproviseerde afdak. En natuurlijk laatst nog jullie feest voor jullie 25jarig huwelijk. Alleen maar fijne herinneringen aan jullie twee, onwerkelijk nog om Nelleke en dan niet meteen ook Pim erbij te denken. Jullie zijn al zo lang bij elkaar, hebben samen al zoveel meegemaakt en dan nu dit. We wensen jou en jullie familie veel sterkte toe.
  Heel veel liefs,
  Ruth, Jan Paul, Annelieke & Lukas.
  Ps. de deur staat altijd open.

 57. Beste Nelleke, familie en vrienden,

  Pim was mijn thesis begeleider bij de TU Delft en TNO. Zijn passie en wijsheid waren een geweldige steun, die nu veel te vroeg zijn beëindigd. Een enorm verlies voor de wetenschap en iedereen die hem kende.

  Ik wens jullie veel sterkte en een mooi afscheid.

 58. beste Nelleke, familie van Pim,

  ik heb Pim leren kennen bij Holst Centre / TNO. Werkzaam op het secretariaat had ik dikwijls met Pim te maken, later deed ik ook zijn agenda. Hij was echt een hele sociale man die je meteen op je gemak liet voelen. Altijd in voor een praatje en kopje koffie. Ging ik iets vragen dan zei hij altijd, kom gaan we even koffie pakken. Even kletsen over van alles ook vooral over dieren waar hij ook zoveel liefde voor had. Het opvangen van kattenestjes bij hem thuis, hij liet daar dan de foto’s van zien. Echt een down to earth man waar je alles mee kon bespreken, hij was altijd geinteresseerd. Pim ik weet zeker dat heel veel mensen inclusief mezelf jou vreselijk gaan missen, je stond echt nog vol in het leven. Wel fijn dat je de reizen nog gemaakt hebt die je graag wilde doen. Heel veel sterkte voor iedereen. Karin

 59. Pim, je was een geweldig docent, zeer kundig wetenschapper, ijzersterke projectleider, energiek manager en leider… en bovenal een prachtig mens, met hart voor je studenten en collega’s. We gaan je heel erg missen maar gaan ook vaak aan je terugdenken. Rust zacht.

 60. Beste Nelleke,

  Ik kan het nog steeds haast niet geloven. Hoe is het nou toch mogelijk dat zo’n levenslustige man er ineens niet meer is?
  Ik heb jullie afgelopen kerstvakantie leren kennen tijdens onze reis door Argentinië en Chili. Pims bijdrage aan het plezier dat ik heb beleefd aan deze reis was enorm, alleen al door zijn aanwezigheid. Zijn enthousiasme was aanstekelijk. Hij zag (met zijn camera) dingen die ik niet zag, of op een andere manier, en die zag ik nu ook ineens. Hij was enthousiast om mee te gaan met een wandeling of iets anders. En bij het eten of in bus of vliegtuig had hij altijd leuke verhalen of interessante inzichten om te delen.
  Ik wens jou en de andere familie veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.

  Groet Frank

 61. Lieve Nelleke en familie,

  Gecondoleerd met het overlijden van Pim. Een groot verlies van een fantastisch mens. Wij wensen jullie alle sterkte in de komende periode.

  Bart

 62. Dear Nelleke and family,

  My sincerest condolences for this untimely loss. I graduated under Pim’s leadership and supervision and I have always appreciated his advice and mentorship that went beyond academics. I will keep his enthusiasm, positivity, and stories of travel and adventure at heart.

  Sincerest condolences,
  Ren

 63. Dear Nelleke and family,

  I am very sorry for your loss. Pim was one of the nicest people I met in the academic world and there are some great memories to hold on to.

  I wish you the strength and peace in this time.

  Mitesh

 64. Dear Nelleke and family,

  Very sad to hear the untimely demise of Pim. We already miss Pim in the department. My heartfelt condolences to Nelleke and the entire family. Stay strong everyone. May the departed soul of Pim stay peacefully in heaven.

  Durga P. Mainali

 65. Lieve Pim,

  We gaan je heel erg missen, maar vergeten doen we je nooit.

  Gemma
  LR

 66. Beste Nelleke en familie,

  Gecondoleerd met het overlijden van Pim een groot verlies!
  Een half jaar geleden sprak ik Pim nog op de afscheidsreceptie van Teus. We hadden het onder andere over zijn sportieve gedrag. En dan nu op zo’n jonge leeftijd overlijden aan die vreselijke ziekte.
  Heel veel sterkte de komende periode!

  Hartelijke groet,

  Aad

 67. Dear Nelleke and family,

  Prof Pim was one of the most level-headed and enthusiastic persons I’ve seen. He was an inspiration for many. Anyone would be lucky to accomplish even half of what he has achieved. He will remain a role model for us, and a person for us to look up to.

  We will miss him deeply.

  Gokul

 68. Lieve Nelleke en familie,

  Meer dan 10 jaar geleden leerde ik Pim kennen bij Holst Centre. In al die jaren heb ik ontzettend prettig met hem gewerkt, veel met hem gesproken en ook heel veel van hem geleerd, Pim vertelde ondermeer graag over de mooie reizen die jullie altijd maakten, zelfs nog eind vorig jaar. Het was dan begin dit jaar ook een klap om te horen dat hij ziek was. Hij bleef (misschien tegen beter weten in) zijn karakteristieke moed en enorme drive houden. Wat vreselijk dat het toch nog zo snel is gegaan allemaal. We zullen hem heel heel erg missen….

  Jeroen van den Brand, collega Holst Centre

 69. My deepest condolences for your loss.
  I’m one of Pim’s PhD students, and I have known him only for two years but it usually took one second to be inspired and challenged by his enthusiasm. He was a great person and a great scientist, and he was and will be an inspiration for so many people.

  Davide Rega

 70. Familie van Pim,

  Gecondoleerd met het verlies van Pim. Een man die ik een warm hart toegedragen heb. Als collega en als mens. Wat een enorm verlies moet dit zijn. Jaren hebben we samengewerkt, hij als groepsleider bij TNO, ik als projectleider die gebruik maakte van de kennis in zijn materialen groep. Niet in de laatste plaats staat mij zijn bezielende leiding helder voor de geest. En altijd de drive mee te denken in eenieders belang.

  Pim, vaarwel en tot ooit.

  Familie, sterkte met zijn gemis een plaats geven,

  Groet, Michael

 71. To Pim’s family,
  It is hard for us to imagine Pim’s passing, but I am sure the loss is immediate and consuming for you. We are so sorry for his loss, and wish for you comfort brought by many joyful memories of time spent with Pim,
  With my condolences,
  Susan Trolier-McKinstry

 72. Dear Nelleke,
  I am so sorry to hear about the loss of your husband. There really are no words to comfort you at this difficult time. My thoughts and prayers are with you and your family. I wish you all the strength, peace and hope that you can find some comfort in your beautiful memories.

  With deepest sympathies
  Patti DeMichele

 73. Dear Nelleke,

  I am so sorry to hear about the loss of your husband. There really are no words to comfort you at this difficult time. My thoughts and prayers are with you and your family. I wish you all the strength, peace and hope that you can find some comfort in your beautiful memories.

  With deepest sympathies
  Patti DeMichele

 74. Beste Nelleke en familie,

  Gecondoleerd met het overlijden van Pim! De schrik is groot. Ik sprak Pim voor het laatst op de afscheidsreceptie van Teus. Hij was toen bijna hersteld van zijn longontsteking vertelde hij.
  We spraken over onze sportieve bezigheden en hij toonde trots zijn stappenteller!
  Pim was bekend in ons familie, zo zat Pim mijn jongste zus in dezelfde klas op de lagere school en mijn oudste zus heeft nog op hem gepast als onze ouders uit eten gingen.
  Zo jong en dan getroffen worden door deze verschrikkelijke ziekte onvoorstelbaar maar waar helaas.
  Heel sterkte de komende periode!

  Hartelijke groet,

  Aad

 75. Pim,

  Ik ga uw enthousiasme, kritische blik en betrokkenheid heel erg missen. Heel erg bedankt voor alle tijd dat je betrokken bent geweest voor mijn afstuderen. Deze kennis zal ik voor altijd bij me dragen.

  Ik wens de familie en vrienden van Pim alle sterkte om dit enorme verlies te kunnen dragen.

 76. Dear Pim,

  I just heard that you decided to leave us yesterday. I am so sorry that I didn’t have a chance to farewell.

  I liked your pleasant smile and passionate discussion that we had.

  I hope you find a mind peace and good set of friends there.

  one day, I might bump into each other when I also decided to leave here.

  May God bless you.

  John from South Korea

 77. Lieve Nelleke, lieve familie,

  Veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies. Ik heb het genoegen gehad een aantal jaren met Pim samen te mogen werken. Ook heb ik met Pim, en anderen, gedurende onze gemeenschappelijke tijd bij Philips Research in Aken muziek gemaakt. Pim aan de bas!

  Koffiepauzes met Pim waren altijd een event. Levendige diskussies en veel lachen. Om nooit te vergeten!

  Pim, je was een fijne man, en een super kollega. ik zal je missen!

  Cees Ronda

 78. Dear Pim’s family,

  I am deeply and sincerely sad for Prof. Pim’s leaving. He is one of the committee members for my PhD defense, and was very nice to me at my defense. I will remember him forever.

  Jimmy from China

 79. Lieve Nelleke en familie,

  ik hoorde vanavond pas van het overlijden van Pim. Wat een schok, onvoorstelbaar. Dit kan en mag gewoon niet … het is moeilijk onder woorden te brengen, Bloei van zijn leven.

  Ik denk met veel plezier terug aan de examen borrels die we toch weer een hele tijd geleven hadden.

  Ik wens jullie allen heel veel sterkte om dit verlies een keer een plaats te kunnen geven.

  Loek

 80. Dear Nelleke and family,

  I’m really sorry to accept this situation.
  Pim had given me a lot of experience and exciting days at Holst Centre.
  I am very proud of working with Pim.

  With deepest sympathies

  Toshihiro HIGUCHI

 81. whoah this blog is fantastic i really like reading your posts. Keep up the good paintings! You already know, lots of individuals are searching around for this info, you could aid them greatly.

 82. I’ve recently started a site, the information you provide on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “The inner fire is the most important thing mankind possesses.” by Edith Sodergran.

 83. Beste Nelleke en familie,

  Ik heb Pim leren kennen bij TNO als mijn groepsleider. In die periode heb ik hem leren kennen als een heel fijne persoon, fijn in de omgang, altijd geïnteresseerd en recht door zee.
  Ik zal hem missen.

  Veel sterkte in deze tijd,

  Rene

 84. Hey there excellent website! Does running a blog like this require a massive amount work?
  I’ve very little understanding of coding but I was hoping to start my own blog
  soon. Anyhow, should you have any suggestions or
  tips for new blog owners please share. I understand this
  is off topic however I just had to ask. Thanks a lot!

 85. constantly i used to read smaller content which as well clear their motive,
  and that is also happening with this paragraph which I am
  reading at this time.

 86. Just wish to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is just nice and that i could assume you are a professional on this subject.
  Fine with your permission let me to seize your RSS feed to keep
  up to date with impending post. Thanks 1,000,000 and please keep up the
  rewarding work.

 87. If some one wishes expert view concerning running a blog then i advise him/her to visit this blog, Keep up the good work.

  My blog – best delta 8 gummies (Jasmine)

 88. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post plus the rest of the website is also very good.

 89. Fine way of telling, and good piece of writing to obtain information about my presentation focus, which i am going to present
  in institution of higher education.

 90. Hey there! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thank you

 91. Asking questions are truly pleasant thing if you are
  not understanding anything completely, but this paragraph provides
  fastidious understanding even.

 92. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a
  new initiative in a community in the same niche. Your
  blog provided us valuable information to work on.
  You have done a wonderful job!

 93. It’s actually a nice and useful piece of information. I’m happy
  that you shared this helpful information with us. Please
  stay us informed like this. Thank you for sharing.

 94. Terrific work! That is the kind of info that are supposed to be
  shared across the net. Disgrace on Google for no longer positioning this post higher!
  Come on over and seek advice from my website .
  Thanks =)

 95. Hi to every body, it’s my first go to see of this webpage; this webpage consists of amazing and genuinely good stuff in support of readers.

 96. Great post. I was checking constantly this blog and I’m
  impressed! Very helpful info specially the last
  part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain info for a
  long time. Thank you and best of luck. quest bars http://j.mp/3jZgEA2 quest bars

 97. Helpful information. Lucky me I discovered your web site accidentally, and I
  am stunned why this twist of fate didn’t took place in advance!
  I bookmarked it.

Leave a Comment

Previous Post:

Next Post: